Tapahtumat

Tänne on kirjattu Nefan tapahtumat aihepiireittäin. Jos tapahtuma järjestetään joka vuosi, on sen nimen perään kirjoitettu (VT) eli vuotuistapahtuma.

VAPAA-AIKA:

Uusien ilta (VT)

 • syyskuussa
 • tutor ja hallitus yhteistyössä järjestävät illanvieton, jonne sekä uudet että vanhat opiskelijat ovat kaikki kutsuttuja. OPM!

Kiviniemen saunailta (VT)

 • syys-lokakuussa
 • perinteinen syksyinen saunailta kaikille nefalaisille. Luvassa saunomista, uimista, makkaranpaistoa, kepeää juomista sekä mahdollista ohjelmaa (pullo kiertää ringissä, aarteenetsintää, jne).
 • Kakkoset järjestävät! Tila varattava mieluiten elokuussa tai syyskuun alussa. Nefa maksaa vuokran. Tarjoiluun/ohjelmaa varten voi kerätä kolehtia tai kysyä apua Nefalta.

Fuksiaiset (VT)

 • syys-lokakuussa
 • Nefa ja Tosine yhteistyössä järjestävät uusille opiskelijoilleen ikimuistoisen fuksiaisillan. Perinteenä vuosittain vaihtuva teema, ryhmäytyminen, kotiviini, rasteja, palkintojenjako ja jatkoille siirtyminen tunti aikataulusta jäljessä.

Halloween-bileet (VT)

 • loka-marraskuussa
 • loppuvuoden hiljaisimman ajan Nefa-bileet, perinteena pukukisa
 • hallitus järjestää

Pikkujoulut (VT)

 • marras-joulukuussa
 • Nefan loistokkaat jokavuotiset pikkujoulut ovat bileet joita et halua missata! Vuosittain vaihtuva teema, joista esimerkkeinä: Highschool Hell, Pyjamabileet, Tule sellaisena kuin et ole, …
 • Fuksit järjestävät! Tila varattava mieluiten syyskuussa. Nefa maksaa vuokran. Tarjoiluun/ohjelmaa varten voi kerätä kolehtia tai kysyä apua Nefalta.

Lillukan peli-ilta

 • järjestettiin loppuvuodesta 2011
 • esimerkkinä tapahtumista joita voisi järjestää enemmänkin. Vuokrasimme Lillukan vuorokaudeksi, jonka aikana pidimme lauta- ja konsolipelimaratonin. Mukana oli Xboxin ja Rockbandin lisäksi hirveä kasa erilaisia lauta- ja korttipelejä, joita eniten pelannut henkilö sai palkinnon ja tittelin “Nefan GameMaster vm. 2011”. Osallistumisinnokkuutta riitti, sillä ihmisiä oli mukana koko illan aikana noin 30 henkeä. Viimeiset pelit lopeteltiin aamulla klo 8.
 • vuokra katettiin kolehtirahoilla.

KANSANPERINTEELLISET TAPAHTUMAT:

Perso-Martin päivä

 • Martinpäivänä 10.11. tai sen tienoilla
 • Vuosittain Martinpäivän tienoilla Nefa-Jyväskylä äänestää keskuudestaan virallisen Perso-Martin, joka on ansioitunut millä hyvänsä toiminnan alalla erityisen persoksi. Kaikki voivat osallistua äänestykseen ja kaikki ovat kelvollisia ehdolle. Perso-Martiksi valitaan se, joka on saanut suurimman kannatuksen ja parhaat perustelut persoutensa alalla. Nefan virallinen Perso-Martti saa paitsi mainetta ja kunniaa myös nimensä kiertopalkintona toimivaan Perso-Martin kauhaan ja käteensä Martin makkaran.
 • Äänestyksen järjestää edellisvuoden voittaja ja yleensä se on tapahtunut sähköpostiäänestyksenä. Palkintojenjako on järjestetty yleensä itse Martinpäivänä tai seuraavassa isommassa Nefan tapahtumassa.
 • Nefan aiemmat Perso-Martit

Vaikka Martinpäivää vietetään Pyhän Martin (316-397 jKr.) kunniaksi, on juhlalla juurensa pakanallisissa sadonkorjuujuhlissa, meillä etenkin kekrissä. Legendoissa Pyhä Martti on anteliaisuuden esikuva. Martinpäivänpöytään kutsuttiin alustalaiset juhla-aterialle, ja jos isännän ja työväen välillä oli ollut riitoja, ne sovittiin sahtituopin ympärskäydessä. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla on sanottu, että “Martti makkarat sitoo”, sillä keyrinä saatu teurasveri valettiin Martin päivän edellä makkaroiksi. Varsinainen Martin makkara oli isoin ja paksuin verimakkara. Perso-Marttina tai Liha-Marttina tunnettu herkuttelupäivä oli kirkollisena juhlana lopetettava papiston pantua merkille juhlan muodostuneen juopottelu- ja mässäilytilaisuudeksi. “Ennen Martti makkaransa syö, ennen kuin päiväänsä pääsee.” Muualla Euroopassa on syöty hanhia. (Kustaa Vilkuna, Vuotuinen Ajantieto: 1992, 319.)

Kaaritanssi

 • Järjestetään vaihtelevasti jonkin toisen tapahtuman oheen tai aina silloin kun innokkaita tanssijoita ja opettajia löytyy. Perinteisesti tanssia esitettiin Tosineen pukujuhlassa marraskuussa.
 • Nefan näyttävin perinne! Fuksit ja muut innokkaat tanssijat pääsevät pukeutumaan vanhanaikaisiin koulupoika-asuihin ja kokeilemaan tynnyrintekijöiden inspiroimaa kävelytanssia. Aikoinaan tätä tanssia on tanssittu ainakin historiallisessa Porvoossa, kertoo perimätieto.

Huutoyö (VT)

 • Yrjön päivänä 23.4. tai sen tienoilla

Suven alussa Yrjön päivän aikoihin laskettiin karja ensi kerran laitumelle. Sudet ja pahat henget oli karkotettava mailta ja halmeilta, siksi kylän väki huusi huutoyönä Pyhälle Yrjänälle että pitäisi koiransa, siis sudet, kiinni. Näin varmistettiin etteivät pedot sinä vuonna tekisi pahaa eläimille. Perinne on tullut maahamme Itä-Euroopasta, vahvimmillaan se onkin Karjalaisessa ja Itä-Suomalaisessa perinteessä: vanha eeppinen venäläinen laulu kertoo miten Yrjö juurruttaessaan maahan kristinuskoa tapaa läpipääsemättömiä metsiä, korkeita vuoria ja petoja ja käärmeitä, mutta hän voittaa esteet ja säätelee luonnon lait. [–] Keskipohjalainen jyrynajo, joka usein yhdistetään jyrisemiseen tai jyryämiseen, tulee samasta perinteestä. Jyrynajossa lapset ottavat Yrjön päivänä kellot kaulaansa ja juoksevat kelloja soittaen ja muutenkin meluten ympäri taloja ja lähimetsiä. Yrjön päivänä on myös syöty rituaalinen touonteon alkajaisateria, jonka pääosan muodostivat jouluksi leivotut kylvöleivät. (Kustaa Vilkuna, Vuotuinen ajantieto 1981: 106-112.)

 • Vaikka opiskelijat eivät enää karjaa pidäkään, pitää Nefa-Jyväskylä tärkeänä suojata paikalliset opin laitumet kaupungin alueella ja yliopistolla pitämällä mahdotonta meteliä ja mekkalaa matkalla Harjulle. Kylvöleipiä voidaan myös korvata muilla kaupoista löytyvillä viljatuotteilla.
 • Jos Yrjön päivänä on lämmintä, tulee vuodesta hyvä, mutta kylmä vie joka kolmannen tähkän pellosta ja joka kolmannen halon riihen uunista. Yrjön yön kylmät jatkuvat yhtä ankarina niin kauan kuin riekon kokoinenkin lumipilkka on maassa. »Yrjö auran pellolle kantaa, Markus käelle kielen antaa.» Karjan laitumelle laskemisesta on myös sanottu: »Jyrki kantaa lehmät vaikka selässään.»
 • Huutoyössä huudettua:

»Hyvä Jyrki, pyhä Jyrki, pane hurtat kiinni suviöistä talviöihin.»
»Jyr, Jyr, paa koiras kahleisiin!»
»Sido kiinni koirasi!»
»Sant Yrjänä, pyhä ritari pane sinun piskis ja koiras kahleisiin suviöistä talviöihin,ja kun minun karjani kulkee korpimaita, kulje sinä kangasmaita.»
»Pane Yrjö koiras kiinni, älä laske laitumelle. »
»Pyhä Jyrki syöttäjä, pane hukat kiinni, pane karhut kiinni rautaisilla rahkehilla, vaskisilla vantehilla, seipääseen selin, itsehensä esin.»
»Pyhä Jyrgi kormelitsä, Paa hurtais kiini.»
»Ite Yrjä kytke koiras Raudaisilla rahkehilla, kuldaisilla kedjuilla.»
»Pelasta Sinä, meidän urhoollinen Jegorimme, meidän karjamme kedolla ja kedon ulkopuolella, metsässä ja metsän ulkopuolella repivältä sudelta, vihaiselta karhulta, kavalalta pedolta.»

Ainonpäivä

 • Ainon päivänä 10.5. tai sen tienoilla, lukuvuoden päättymisen juhistaminen
 • joka kevät ennen kesälaitumille lähtöä suunnittelevat ja järjestävät ensimmäisen vuoden opiskelijat näytelmän aiheesta “Kevään ja talven taisto”. Näytöspaikkana on yleensä toiminut Kivijalan edusta Villa Ranan alapihalla (mutta esimerkiksi Historican edusta/läheinen nurmialue voisi myös olla hyvä vaihtoehto) ja tilaisuuteen on kutsuttu kaikki etnologian opiskelijat sekä henkilökunta. Näytöksen lopuksi kaikille on tarjottu kahvit.
 • Vanhoja näytelmiä voit katsella täältä (2011) ja täältä (2008).
 • Fuksit järjestävät! Tapahtumapäivää mainostettava hyvissä ajoin Nefan sähköpostilistalla ja lähetettävä kutsut henkilökunnalle. Tarjoilua/materiaalikuluja varten voi kerätä kahvirahaa tai pyytää apua Nefalta.

KOULUTUSPOLIITTISET TAPAHTUMAT:

Sivuaineinfo (VT)

 • joka vuosi (yleensä syksyisin) Nefan ja Tosineen kopot järjestävät yhteistyössä HELAn opiskelijoille suunnatun sivuaineinfon, jossa uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan erilaisiin sivuaineisiin.
 • laitos sponsoroi kahvitarpeet. Termarit voi lainata laitokselta, mukeja voi tiedustella esimerkiksi ympäristövaliokunnalta.

Työelämäpäivä (VT)

 • joka vuosi (yleensä keväisin) Nefan ja Tosineen kopot järjestävät yhteistyössä HELAn opiskelijoille suunnatun työelämäpäivän, jossa uudet ja vanhat opiskelijat pääsevät kuulemaan työllistymiseen liittyviä luentoja. Tapahtumalle valitaan joka vuosi eri teema ja aiemmin puhujina on ollut yliopiston ura- ja rekrypalvelujen edustajia, vanhoja (jo työllistyneitä) nefalaisia, ammattiliittojen edustajia, jne.
 • laitos sponsoroi kahvitarpeet. Termarit voi lainata laitokselta, mukeja voi tiedustella esimerkiksi ympäristövaliokunnalta.

Kirjoittanut: Juulia Hakunti (2012)