Ainejärjestölehti Untamo

Untamo on Nefa-Jyväskylän ainejärjestölehti, jonka historia juontaa juurensa kauas 70-luvulle. Alun alkaen lehden nimi oli yksinkertaisesti NEFA-Jyväskylä tai NEFA-lehti, mutta vuonna 1980 järjestetyn nimikilpailun voitti nimi Untamo.

Untamoa julkaistaan kaksi kertaa vuodessa, tyypillisesti touko- ja marraskuussa, aina Tosine-lehden yhteydessä. Untamon päätoimittaja tai päätoimittajat valitaan aina vuoden alussa ja pesti kestää aina vuoden kerrallaan. Päätoimittajan ei ole pakko kuulua Nefan hallitukseen, joten tehtävään voidaan valita kuka tahansa aiheesta kiinnostunut nefalainen. Päätoimittaja kerää itselleen toimituksen, johon kuuluu lehden teosta kiinnostuneita henkilöitä. Tämän jälkeen lehteä ryhdytään yhdessä työstämään – sille valitaan teema ja jokaiselle mietitään mitä sisältöä he lehteen tuottavat. Lehti tarvitsee kirjoittajien lisäksi aina myös kuvittajia, joten ei kannata unohtaa valokuvien ja muun kuvituksen tärkeyttä! Untamon julkaisukynnys on perinteisesti ollut aina hyvin matala, joten aloittelevan kirjoittajan tai toimittajan on hyvä kokeilla ainejärjestölehdessä siipiään.

Usein lehden teossa harmaita hiuksia on aiheuttanut taitto. Kun Historian ja Etnologian laitokset yhdistyivät vuonna 2002, ryhdyttiin Tosine- ja Untamo-lehtiä julkaisemaan yhdessä paketissa. Tuolloin taiton hoiti pääasiallisesti Tosine-lehden päätoimittaja, tosin aina välillä Untamon päätoimittajan avustamana. Vuonna 2008 Antti Kiviranta otti kuitenkin ohjat käsiinsä ja lehtien taitot ovat siitä lähtien hoitaneet kummankin ainejärjestön omat edustajat. Antti taittoi Untamoa vuodet 2008-2012 ja sen jälkeen lehden ulkoasusta on yleensä huolehtinut päätoimittaja. Mikään ei kuitenkaan estä jotain muuta henkilöä tekemästä taittoa, varsinkin jos päätoimittaja löytää sopivan (ja tehtävästä kiinnostuneen) henkilön sen hoitamaan. Lisäksi jos päätoimittajia on useampia, voi työt jakaa esimerkiksi niin, että toinen hoitaa juttujen keräämisen ja toimittamisen, toinen hoitaa taiton.

OLETKO KIINNOSTUNUT UNTAMON TEOSTA?

Untamon Facebook-ryhmä, liity tänne jos haluat osallistua lehden tekoon!

Untamon toimitukselle voi lähettää myös sähköpostia osoitteeseen:

untamotoimitus [a] gmail.com

UNTAMO-ARKISTO

Suurinta osaa Untamoista ei löydy sähköisessä muodossa, mutta tuoreimmille numeroille on perustettu sähköinen arkisto Nefan Dropboxiin.

LUE UUSIMPIA UNTAMOITA TÄÄLTÄ!

Vuotta 2007 vanhemmat Tosine-Untamo-lehdet on säilötty Nefan ja Tosineen arkistoihin Historican ToNe-huoneeseen. Kaikkein vanhimmat Untamot löytyvät Jyväskylän yliopiston museon kokoelmista.

UNTAMON PÄÄTOIMITTAJAT JA TAITTAJAT VUODESTA 2008

  • 2016: Päätoimittajat ja taittajat Reetta Puukangas ja Kati Ranta
  • 2015: Päätoimittaja ja taittaja Juulia Hakunti
  • 2014: Päätoimittaja ja taittaja Joni Pietiläinen
  • 2013: Päätoimittaja ja taittaja Heidi Clee
  • 2012: Päätoimittajat Konsta Kajander ja Heidi Clee, taittaja Antti Kiviranta
  • 2011: Päätoimittaja ja taittaja Antti Kiviranta
  • 2010: Kevään päätoimittaja Sanna Musta, taittaja Antti Kiviranta (syksyn numeroa ei julkaistu)
  • 2009: Kevään päätoimittaja ja molempien numeroiden taittaja Antti Kiviranta, kevään apupäätoimittaja ja syksyn päätoimittaja Sanna Musta
  • 2008: Kevään päätoimittajat Emmi Hallamaa ja Marika Viinikka, syksyn päätoimittaja Marika Viinikka, kevään taittaja Lasse Ranta (Tosine), syksyn taittaja Antti Kiviranta