Fuksit

Jos olet etnologian fuksi, on kaikki sinulle varmasti vielä uutta ja ihmeellistä. Toivon mukaan olet jo tutustunut näiden sivujen muuhun tarjontaan (vähintäänkin sivuaineita ja Nefan tapahtumia käsitteleviin sivuihin), mutta tämä osio on tarkoitettu sinulle yleisesti hyödyksi ja avuksi opintojesi alkutaipaleella.

Mitä fuksin kannattaa tietää AINEJÄRJESTÖSTÄ?

Nefa on perustettu Jyväskylän yliopistoon sinua varten. Me haluamme, että opintosi sujuvat hyvin ja että sinulla on niiden ohessa myös muutakin tekemistä ja pääset välillä rentoutumaan opiskelijakavereidesi kanssa. Nefa on pieni ainejärjestö, joten kaikkiin on helppo tutustua ja usein joukosta löytyy paljon samanhenkistä porukkaa. Tapahtumiin kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan, vaikka olisitkin täysin alkoholittomalla linjalla, sillä se on paras tapa tutustua ihmisiin, jotka voivat olla mahdollisia tulevaisuuden työkavereitasi.

LIITY NEFAN JÄSENEKSI! Jos käyt tapahtumissa tai haluat nauttia jäseneduistamme, ei 8€ liittymismaksu ole suuri. Tykkää meistä facebookissa! Liity myös Nefan sähköpostilistalle sekä Facebook-ryhmään niin pysyt kärryillä kaikista.

Koska Nefa on pieni ainejärjestö, on meillä aina pula auttavista käsistä ja innokkaista tekijöistä. Jos olet kiinnostunut tapahtumien järjestämisestä tai organisoinnista, tule ihmeessä mukaan hallitukseen tai aktiivitoimintaan! Lisää tietoa saat hallitukselta tai osallistumalla Nefan kokouksiin.

Mitä fuksin kannattaa tietää ETNOLOGIAN OPISKELUSTA?

Etnologia on yhtä aikaa sekä kiinnostava, että hiukan turhauttava oppiaine. Oman opiskelusuunnan löytäminen voi olla vaikeaa, koska selvää valmistumisalaa ei ole. Sinun onkin itse opiskelijana luotava oma suuntasi opinnoille ja otettava vastuu opintojesi etenemisestä. Jyväskylän etnologiassa on paljon kirjatenttejä, mutta kontaktiopetustakin on tarjolla joka vuosi, varsinkin fukseille. Etnologian kursseilla pääset lukemaan tieteellistä kirjallisuutta, kirjoittamaan esseitä ja luentopäiväkirjoja, tekemään ryhmätöitä ja osallistumaan seminaareihin. Käytäntöäkin löytyy hiukkasen kenttätyökurssin muodossa ja sen puitteissa tehdään myös arkistomatka Helsinkiin. Opiskelijan arki on varmasti hyvin samanlaista kuin monen muunkin humanistisen oppiaineen opiskelijan.

Sinun fuksina kannattaa muistaa, ettei ensimmäisenä opiskeluvuonna kannata ottaa liikaa stressiä. Opintukea sinulla riittää vähän yli viideksi vuodeksi jos et suorita opintoja kesäisin. Kela vaatii opiskelijalta 5,5 opintopistettä per kuukausi, yliopisto taas 6,666 op/kk, jotta ehtisit valmistua tasan viidessä vuodessa. Tämä saattaa kuulostaa paljolta, mutta yhdestä etnologian kirjatentistä saa usein 5 op. Kannattaa siis miettiä järkevästi lukujärjestyksensä luomista eikä ottaa liikaa kursseja varsinkaan ensimmäiselle opiskeluvuodelle. Päällekkäisyyksiä kannattaa yrittää välttää ja kursseja kannattaa valita vain sen verran, ettei päivää kohden olisi enempää kuin kahden eri kurssin luentoja. Lukiosta poiketen monet kurssit saattavat olla erittäin työläitä, joten vapaa aika on hyvä käyttää tehtävien tai esseiden tekoon tai kirjatenttien kirjojen lukemiseen. Jotkut opiskeluperiodit ovat raskaampia kuin toiset, mutta perussääntönä kannattaa pitää ettei haukkaa enempää kuin voi niellä. Liika työmäärä johtaa kurssien keskeyttämiseen, joka taas syö resursseja yliopistolta ja opettajilta. Keskity tiettyihin asioihin kerrallaan ja suunnittele opintojasi. Uusi opintosuunnitelma kannattaa tehdä vähintäänkin joka syksy, se auttaa todella paljon!

Hyödyllisiä linkkejä fukseille:

Jyväskylän yliopiston opiskelijaportaali: https://www.jyu.fi/isa
JYY: http://www.jyy.fi
Korppi: https://korppi.jyu.fi
Luentosalikartta: https://www.jyu.fi/hallintokeskus/sidosryhmille/oppaat/salit-rakennuksittain
Linja-autoaikataulut: http://www.jyvaskylanliikenne.fi/
Jyväskylän kartta: http://kartta.jkl.fi/
Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (KOAS): http://www.koas.fi/

Kirjoittanut: Juulia Hakunti (päivitetty 2013)